Alles over thermische breuken in glas
Een thermische breuk ontstaat door temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas. Wanneer er een temperatuurverschil ontstaat van meer dan 30° C, kan een ruit op een bijzondere manier breken. Dit noemt men een thermische breuk.
Thermische breuk herkennen
Een thermische breuk heeft een speciaal breukpatroon en is niet te vergelijken met het ‘gewoon’ breken van glas. Typisch is de inloop, die loopt altijd vanaf de glasrand over de kortste afstand naar de koude-/warmtezone, waarna de breuk duidelijk van richting verandert en vervolgens in een grillige vorm verder loopt.
Een thermische breuk ziet er ongeveer zo uit:
Of er sprake is van een thermische breuk kunt u door onze glasspecialist laten beoordelen.
Thermische breuk check
Benieuwd of u een thermische breuk heeft? Stuur gerust even een foto via ons contactformulier om hier zeker van te zijn. In veel gevallen kunnen wij uw glas vervangen op kosten van uw glasverzekering.
Thermische breuk via de verzekering?
Stel je hebt een thermische breuk. De kosten voor het vervangen van het glas worden gelukkig steeds vaker opgenomen in een glasverzekering. Wanneer glasbreuk zich herhaalt, kan dit duiden op een productiefout van de glasleverancier.
In dit geval kunt u aanspraak maken op de garantie van het glas. Wanneer een thermische breuk binnen de garantie voorwaarden van de glasleverancier valt, zullen zij nieuw glas leveren en de kosten van plaatsing vergoeden.
Alleen wanneer glasbreuken zich herhalen en u heeft de adviezen van de glaszetter of glasleveranciers niet opgevolgd, dan zullen de kosten voor eigen rekening zijn.
Hoe voorkomt u een thermische breuk?
Een thermische breuk is geen productfout, maar het gevolg van sterke temperatuurverschillen in het glas. U kunt de kans op thermische breuken fors verkleinen door:
- Het plaatsen van jaloezieën, lamellen of overgordijnen op enige afstand van de beglazing;
- Verwarmingselementen niet te dicht bij de beglazing te plaatsen;
- De beglazing niet te beschilderen of te beplakken met plakfolie;
- Geen grote voorwerpen te plaatsen aan de binnenkant, dicht achter de beglazing;
- Voorkom handelingen die tot een temperatuurverschil in de beglazing kunnen leiden (bijvoorbeeld een gerichte koudewaterstraal op een door de zon verwarmde beglazing).